Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade Resor

Den stora reselistan

24 februari 2016

finbildoutdoors

Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort?
Palm Springs i september med en rinka på ryggen var väldigt svettigt. Som tur tog det inte länge innan man låg utfläkt vid en pool och beställde in en drink, som man gör när man reser med vän, utan barn. Dublin i december däremot, där blev man nerkyld och inte uppvärmd igen förrän man var tillbaka i sin varma höghuslägenhet i Helsingfors. Bilderna ovan från den resan, man körde med mycket mycket små bilder i bloggen på den tiden.

_MG_5817

Tre veckor i Portugal för två år sedan – Airbnb-boendet bjöd på pool, gästande hundar och harmonisk känsla.

_MG_5594

Astrid – efter att hon fick utmärkelsen ”semesterns grillmaster”.

Hur länge varade din längsta resa?
Tre veckor i Portugal för två somrar sedan. Det var verkligen en lycklig och harmonisk tid, inspireras riktigt av mig själv när jag minner mig tillbaka. Vi utgick från Porto där Skinka bodde och bilade ner till Lagos. Och sen tillbaka igen. Rekommenderas! Och alldeles särskilt rekommenderar jag munkarna med en smörig vaniljig gul kräm. Som jag frossade i dessa munkar.

_MG_1267

Ett favoritresemål – att hälsa på kusinerna i Frankrike, precis utanför Genève

annecy16

… och upptäcka närliggande orter – som Annecy där man kan hyra båt och åka ut på en klar sjö en varm septemberdag och käka lite ost och baguette. 

Vad är ditt favoritsätt att resa på?
Det är inte ekologiskt försvarbart, men att upptäcka med bil är något jag verkligen gillar. Har goda minnen av alla de turer vi tagit runt Genéve och fascinerats av bergsvyer, den klara sjön, solrosfält, pittoreska byar …

För att inte tala om den för mig smått episka roadtripen med Erik och Magnus sommaren 2007, som tog avstamp i Lojo där vi inhandlade en gammal Mazda 625:a för 400 euro, som vi sedan gav oss ut på östliga europeiska vägarna med i två veckor. Vi sov i bil, alltid vid taxistationer för det kändes tryggt, åt i princip endast mackor från bensinstationer, simmade vid lettiska stränder, bekantade oss med undergroundscenen i Warszawa, piercade näsan i Prag (Magnus), badade i varma bad i Budapest osv. Minnesvärd resa i allra högsta grad.

rtrip1

Camping i Kitee i en husbil lånad av Magnus släktingar. Sällan känt mig så tuff som när jag körde husbil och vant slängde upp handen och hälsade på alla husbilar jag mötte, för sådan är kutymen.

Favoritland att resa i!
Finland! Eller favorit och favorit, men jag är väldigt glad över att vi gjorde en roadtrip för några somrar sedan för att få ett hum om vårt eget land. Jag rör mig annars främst längs kusten, men nu bekantade vi oss med bland annat Iisalmi, Kuopio, Joensuu, Kitee, Nyslott, Mikkeli, Imatra, Villmanstrand, Kotka och slutligen Lovisa. Där träffade vi hela tre bekanta, sidu sidu, och kände liksom att vi var tillbaka på hemmaplan. Vårt mål var att besöka loppisar på alla platser, och det lyckades förutom i Kitee. Där besökte vi en djurpark istället och glodde på Lodjuret. Men ja, jag är lika fascinerad var än jag reser. Förundras, förstummas och har tusen frågor som jag strösslar runt mig.

do

Vilopaus under resan då Astrid och jag bråkade mycket. Minnesvärt var även skoskavet.

nyc34

Som tydligen återkom på följande besök i staden. 

Berätta om en resa som inte blev som du trodde.
Till bröllopspresent fick Magnus och jag bidrag till en resa till New York där min morbror med familj bodde på den tiden. Allt var bokat och klart, Astrid skulle också hänga med, men så visade det sig att Magnus fick förhinder. Så vi reste utan honom, vilket med andra ord inte blev riktigt som jag trodde. Vi skrinnade, vandrade genom staden och bråkade massor, för Astrid och jag var ännu på det stadiet i vår syskonrelation. Men det var mysigt ändå. Några år senare åkte vi igen och hälsade på. Mitt starkaste minne från den resan är när vi grillade på takterrassen, och hade utmärkt utsikt över grannarnas grillfest på en annan takterrass, där de spelade Alicia Keys New York och MNGMT. Takfest känns så oerhört främmande och lyxigt, och sen ännu i kombination med dessa låtar. Det blev nästan för mycket, men på ett bra och underhållande sätt.

paris2

Den här stunden på ett café i Paris vill jag minnas att var så vilsam. Det var varmt, det var ledigt och det var mojito i glaset.

Vad är den turistigaste platsen du varit på?
Frihetsgudinnan och Eiffeltornet. Nästan dagligen passerar jag Domkyrkan i Helsingfors också, ganska turistigt ställe skulle jag vilja påstå.

_MG_7233

_MG_4245 Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i? Kolla min Pinterestmapp Helsinki för att få en liten aning om hur denna stad kan te sig.

Har du några måsten i reseväskan?
Jag jobbar mig sakta men säkert mot den perfekta packningen, och slukar alltid artiklar jag stöter på som behandlar ämnet. Målet är givetvis så lite packning så möjligt, och det är en ganska enkel match vad gäller bagaget som checkas in. Men handbagaget har jag svårare med. Målet är frihetskänsla redan vid säkerhetskontrollen, vilken är svårt att frammana med vinterjackor, kamera + extra objektiv, dator, laddare härs och tvärs i väskan, en extra väska för barnet med mera. Men jag är på väg, och minimerar resa efter resa.

sjuk-007 sjuk-001 sjuk-005
Dina bästa resebilder?
Ett gäng analoga från den där resan i Europa med Erik och Magnus. Jag på en äng drickandes en lonkero i en lettisk by. Ett gäng barn kastade äpplen på oss. Magnus med sin nypiercade näsa, han kunde inte skratta på resten av resan, endast med ett väldigt stelt uttryck. Magnus och Erik tar igen sig på stranden i Pärnu efter en natt i bilen (givetvis vid taxistationen).

_MG_2393

Jobbresa i skärgården med familjen i släptåg – ganska bra upplägg sist och slutligen.

Vad är den sämsta resan du gjort?
Jobbturnén Vasa–Åland–Helsingfors våren 2014 var lite tung, med hög feber och kroppsvärk. Ännu tyngre var det att jag drog med Magnus och Märtha på resan, och att Magnus sedan övertog sjukdomen och vår sista natt spenderades i en liten kall stuga på Brändö. Med raspiga halsar och madrasser som varit med en tid. Det var där jag insåg det – jag har nått den åldern då jag inte längre kan sova var som helst. Men sen avslutade vi med att besöka en spännande fiskfarm och åka färja genom tidigare obekant skärgård, så helt intressant och minnesvärt i det stora hela. Och Märtha led ju inte synbarligen.

_MG_8142
Vart skulle du vilja åka just nu?
Skulle vilja hälsa på Peppe i LA igen och göra någon liten jobbgrej tillsammans, dricka skumpa på någon mysig restaurang och ta en promenad ner till havet, varje dag i minst en vecka, men känner mig lite olustig inför den superlånga resan.

_MG_6630

Vart vill du absolut inte åka?
Undviker ställen där jag inte känner någon. Gillar skarpt att besöka vänner och släkt i andra länder och städer som kan ge insiktsfulla guideturer, bra tips och intressant insidefakta.

Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid?
Jobbresa till både Nagu och Vasa i mars – inte illa!

 

Listan på ratata.fi

Nästa
Föregående

You Might Also Like

Inga kommentarer

Leave a Reply