Sponsorerat: Måla köksluckorna!

Sponsorerat: Måla köksluckorna!

_MG_0739

Det här är ett kommersiellt samarbete mellan Tikkurila, Suomen blogimedia och Karkki

Det första jag föll för på visningen av vårt hem för några år sedan var det på ganska många år(tionden?) orörda köket. Enkelt och simpelt, knallgula köksdörrar utan krusiduller, turkost kakel med svarta blommor. Absolut inga nymodigheter. Helt säkert både lite väl slitet, skrikigt och omodernt i mångas ögon, men helt rätt i mina.

_MG_0757
_MG_0746

Men ett kök med gula köksluckor blev till och med för mig, en vän av färger, för brokigt när det mixades upp med turkost kakel, rött köksbord, blåa detaljer, mintgrönt kylskåp … Det blev för splittrat och oroligt, och väldigt mörkt. Den gula färgen har gjort köket, som vätter mot innergården, mycket dunkelt. Tiden var kommen för att fräscha upp det helgula köket, och det gjorde jag i samarbete med Tikkurila.

_MG_0795_

Bland annat dessa redskap och produkter (förutom färg) använde vi oss av under vår målarhelg: Målartvätt, penslar (en för ytor, en smal variant för kanter och svåråtkomliga ställen), sandpapper och en spatel för möbelkitt.

SÅ HÄR GICK VI TILL VÄGA

1. Töm köket, lägg papper på golvet, skruva av handtagen, lyft ner luckorna. Bygg någon form av ställning att lägga luckorna på medan du målar, och en annan där de kan torka. Vi använde helt enkelt två pallar att måla på. Inte det bekvämaste, men det fungerade.

s1

2. För att på bort smuts och fett från luckorna – tvätta med Tikkurilas målartvätt. Läs noggrant om användning och avfallshantering på flaskan. För att få bort de värsta fläckarna kan det vara bra att använda den sträva sidan på tvättsvampen, alternativt björntunga.

3. Slipa luckorna för hand med sandpapper för att få bort ojämnheter (våra luckor hade flera hack längs kanterna) och för att färgen säkert skall sitta som berget. Bäst är såklart att slipa utomhus eller i annat lämpligt utrymme, men för oss var det allra enklast att hålla till i köket, stänga alla dörrar, vädra och städa noggrant under och efter arbetet. Att ha skydd över mun och näsa är att föredra, även om man endast slipar för hand. Sopa noggrant av dammet med en borste eller torka med våt trasa, flera varv.

s2

4. Kitta eventuella hack och skador i köksluckorna, jag gjorde det med Presto möbelkitt från Tikkurila. Låt torka i minst fyra timmar och sandpappra jämt.

s3

5. Måla med grundfärg (kom ihåg att röra om innan du börjar måla), exempelvis Tikkurilas Otex Akva, som finns i vitt men som vi fick nyanserad i kulören Salaisuus. Vi målade alla luckor på bägge sidorna, och lät dem torka över natten.

6. Vi målade andra varvet med Helmi 30, halvmatt, i nyansen Salaisuus. En färg som passar bra för just möbler, lister, skåpluckor. Var noga med strykningen för att få ett så jämt resultat som möjligt. Här lönar det sig att ha en riktigt bra pensel, vi använde Sivellin S1 från Tikkurila. Dessutom tunnade vi ut färgen något med vatten.

_MG_1327_

7. Låt torka över natten, häng upp luckorna och avnjut ett kök som känns som nytt!

_MG_1325_

Tre dagar tog det allt som allt med torkning och städning – sedan var det målat och klart!

_MG_1335_

TRE INSIKTER FRÅN MÅLARSESSIONEN

Att vara noggrann har sina fördelar! Jag är en vän av snabb förändring, som målat både det ena och det andra under åren för att få snabb förnyelse. Har ofta ryckt upp burken och direkt börjat måla väggar/möbler utan desto mera förberedelse. Men ett grundligt förarbete är ju nog att föredra, speciellt när det gäller större ytor, och ytor som utsätts för dagligt slitage. Tömning, skydd på golvet, noggrann slipning, tvättning, kittning och grundmålning gör verkligen slutresultatet så mycket bättre. Även om vägen dit känns så mycket längre. Men bra sällskap och underhållande poddar fixar det.

 En bra pensel är A och O. Jag har tidigare bara använt den billigaste varianten jag hittat i färghandeln, men från den lossnar det ofta borst och resultatet blir inte lika jämt. Investera i en kvalitativ pensel och tvätta den noggrant (vatten räcker om färgen är vattenbaserad) så har du den för flera projekt. Har den redan hunnit torka en aning kan det hjälpa att använda penseltvätt.

Du känner dig proffsigare iklädd en sådan där klassisk vit målarkeps – dra på en sådan när du målar! Dessutom skyddar den ju håret från färgstänk.

_MG_1366_

Jag gillar blåa och gröna kök, men är inte ett stort fan av att jämföra olika nyanser och jaga rätt på den rätta (ack, tålamodet!). Just den här nyansen valde jag snabbt och smidigt ut ur ett gäng trendfärger Tikkurila plockat ut, Color Now 2016. Skönt när någon annan handplockat bra kulörer!

_MG_1353_

Till näst är det aktuellt att måla själva skåpens utsidor noterar jag nu när själva luckorna blev så släta och fina.

_MG_1376_

Slutresultatet? Det blev ett betydligt behagligare kök som nu går i olika nyanser av blått och en del grönt, istället för regnbågens alla färger. Dessutom är det avsevärt ljusare än vad det var som gult. Här spenderar jag nu gärna tid, sitter och jobbar, pimplar te och planerar nästa målarprojekt.

Katso työvaiheet suomeksi Tikkurilan sivuilta.

Vårlistan

Vårlistan

Helg med extra allt

Helg med extra allt