Mombasa & Diani Beach

Mombasa & Diani Beach

Efter en sällsynt hektiskt höst på jobbfronten var det välgörande att intensivt jobba undan det sista, och sedan ge sig iväg på en länge planerad långresa med faktiskt hela familjen, såväl syskon som min mamma, för att hälsa på min morbror med familj. De bor och jobbar i Nairobi i Kenya. Det är som bekant allra helst så jag reser. Det vill säga till släktingar och vänner som bor annorstädes – om det sen är Stockholm, Nykarleby eller Nairobi har inte jätte stor betydelse (ok, kanske lite). Huvudsaken är att man får en massa tips och tricks och insiderinformation om resmålen, och bra umgänge samtidigt.

1D2A8022

Vi har en gång tidigare besökt Nairobi, och den här gången tog vi också det nya tåget till Mombasa och sedan bil ut till stränderna ungefär en timme utanför centrum. Jag har inte sett många dylika stränder i livet, och det var maffig och magnifik, rent av meditativt. Steg upp tidigt ett gäng morgnar för att blicka ut över Indiska oceanen, och gick ner på stranden i det nästan rosa ljuset om kvällarna.

1D2A8090

Att få resa såhär med hela familjen är ju sannerligen en ynnest, inte minst för Märtha som hade hela åtta personer som alla gav henne all tid en femåring bara kan önska sig. Hon lärde sig dyka, pysslade i evigheter bredvid sin morbror i soffan och njöt av att slippa regnkläder, klumpiga handskar och annat som hör den nordiska hösten och vintern till. Väl hemma klagade hon på att hon hade kallt i ansiktet …

1D2A8125

Själv fick jag en massa tid att sitta och planera livet, på samma sätt som jag gjort så länge jag kan minnas. Ett bra häfte, en riktigt bra penna med svart bläck och listor och planer i det oändliga. Ett gäng böcker blev det också, det om något ett tecken på en viss mån av sinnesro.

1D2A8178

En dag åkte vi på en guidad runtur genom Mombasa med några stopp. Vi bekantade oss med traditionellt hantverk, den lokala floran och faunan och överlag satt och spanade ut genom bilfönstret och ställde tusen frågor till guiden. Det är ju oftast det allra mest spännande med att resa runt, att långsamt försöka greppa åtminstone en liten smula av en ny stad, en kultur, ett land.

1D2A8129
1D2A8198

Och vad är väl roligare än att få göra det med en frågvis och nyfiken femåring?

1D2A8242

Vi fick en liten glimt av gamla stan i Mombasa, en kuststad som är helt annorlunda än Nairobi där vi också spenderade flera dagar hemma hos min morbror.

1D2A8245

Här ser bland annat byggnaderna ganska annorlunda ut än i Nairobi.

1D2A8249
1D2A8348

På kvällarna snickesnackade vi i solnedgången, åt skaldjur, tog ett kallt glas vin och firade vid ett gäng olika tillfällen min mamma som fyllt 60 år. Hade bland annat via Facebook och meddelanden skickat några frågor till alla möjliga av hennes vänner, släktingar och bekanta – se det som ett tips när någon som står dig nära firar men inte ordnar fest. Kul att kunna läsa upp en massa hälsningar.

1D2A8412
1D2A8565

Och så blev det en hel del häng på och bredvid stranden, hoppande i vågorna och det är otroligt så det känns avlägset just nu bara en dryg månad senare. Har det ens hänt?

1D2A8619

Kikade på en apa från frukostterrassen.

1D2A8129

Och efter ungefär en vecka tog vi adjö av stranden och åkte tillbaka till Nairobi för de sista dagarna där.

Jul i Helsingfors

Jul i Helsingfors

En massa höst

En massa höst