Jul i Helsingfors

Jul i Helsingfors

Att bo nära Senatstorget i juletid är en ynnest. För just kring de här kvarteren är julen så oerhört närvarande och staden sitt allra vintermysigaste. Tuomaan markkinat och julbelysning överallt, julkarusellen och varmt och mysigt inne på caféerna och restaurangerna. Mina bästa tips för en dag i centrum längre ned.

1D2A0178

En helg var Astrid hemma och vi ägnade en söndag åt att flanera på stan. Bruncha, kolla på julparaden och Stockmanns julskyltning som intresserar Märtha storligen.

1D2A0190

Om jag skulle äga skog, tålamod och extra tid skulle jag göra sådana där långa grangirlanger och pynta huset med. Men har varken skog, tålamod med att hantera barrträd eller överlopps tid. Det får bli en annan gång.

1D2A0202

Har i princip samma kläder hela vintern, byter eventuellt byxor mellan varven men annars samma tröja, mössa, jacka.

1D2A0217

Så stämningsfullt med körsång på Domkyrkans trappa. Därefter spanade vi in julparaden, de tomteklädda hundarna är alltid höjdpunkten. Om ni rör er i centrum av Helsingfors såhär i juletid kommer här några favoriter:

  • Tuomaan markkinat (Tomasmarknaden) på Senatstorget och såklart den avgiftsfria karusellen

  • Ett glas vin på restaurang Chapter

  • Överlag alla små butiker, restauranger och caféer inne i Torikorttelit/Torgkvarteren

  • Barnens stad på Helsingfors stadsmuseum, gratis och underhållande för kidsen. Själv kan man underhålla sig med exempelvis bilder på Helsingfors från förr

  • Market – butikskoncept av finska RH, Papu och Frantsila

  • Xmas Garage (@garagehelsinki), ska man bara gå till ett ställe för att hitta julklappar är det här utbudet välkurerat. Gillar speciellt allehanda inhemska pappersprodukter, böcker, doftljus och hantverk.

  • TRE (@worldoftre), en annan väldigt välkurerad butik med fullt fokus på finsk design och en särskild julbutik i torgkvarteren.

  • Olkkari, min favoritbutik i Kronohagen fylld av väl utvalda inredningsprylar, både second hand och nyproducerat.

  • Garden (@kampgarden) i Kämp har jag ännu inte besökt, men det verkar vara en bra helhet av finskt mode och design.

1D2A0242
1D2A0244
1D2A0252
1D2A0257
1D2A0271
Jul i Folkets hus

Jul i Folkets hus

Mombasa & Diani Beach

Mombasa & Diani Beach