Semestertricket

Semestertricket

1D2A0677

Semestern inleds bäst med en liten resa, har jag noterat. Det är lättare att släppa mail, vardag och saker som aldrig hann bli gjorda om man lämnar hemmet. Om resan sen går till Italien eller Kimito är ingen skillnad, så länge man drar iväg några dagar. Vi valde Kimito, och sedan Nykarleby. Precis som varje sommar. Här finns rötterna och här finns olika släktingar vi vill hälsa på.

1D2A0670

Vi började med en natt i Kimito med farmor och farfar och kusin Magdalena med flera. I Kimito hör det till att vandra långsamt mellan de olika husen, kolla vad som hänt sedan man var där sist, läsa Mannerheims inramade brev till familjen angående de stupade bröderna och gunga i utegungan som vad det verkar alltid har funnits där. Jordgubbar och glass i salongen i Gården är heller inte fel.

1D2A0719

Efter en natt i Kimito körde vi till Nykarleby. Där bor mamma och en massa av hennes syskon, mormor, kusiner, småkusiner och, ja, alla slags släktingar man kan tänka sig.

1D2A0721

På programmet står alltid att spatsera omkring från hus till hus, snickesnacka med en släkting här och en där, ta sig en glass på torget, läsa ÖT med mormor Berit och göra de sedvanliga bokuppköpen inför semestern i den lokala bokhandel (köpte Jaga vatten av Ellen Strömberg, se det som ett lästips för denna sommar).

1D2A0704

Passade också på att äta burgare på FAFs fina terrass.

1D2A0724

Här flanerar vi, tre generationer, i staden med den bästa sloganen – Nykarleby, småstad som bäst. Ibland känns det nästan som att vara i ett annat land när jag är i Nykarleby, husen är så annorlunda, takten, glassen i kiosken, naturen, brödet i butiken.

1D2A0762

Vi firade kusin/gudson Elias konfirmation. Tog ett syskonfoto utanför kyrkan och fick kämpa för att få ut Märtha ur bild. Hon var verkligen redo och beredd för denna bild!

Det var en lång konfirmation så läste allt extramaterial Psalmboken hade att erbjuda. Fastnade särskilt för informationen om psalmtillägget från 2016, såg lite bekanta namn i arbetsgruppen och tyckte det var roligt att vi fick sjunga Amazing grace (på svenska). H: Trött på Måne & sol.

1D2A0794

Sen firades det konfirmation med massor av kusiner, kusinbarn och vimplar och godsaker. Sent om sider packade vi ihop bilarna och drog ut till en sommarstuga, eller villa som det heter i Österbotten, på en ö i en sjö.

1D2A1218

Mmmm, rökbastu, sval sjö och doften av björk. Finska sommaren kan sannerligen vara extraordinär.

1D2A0992

Passade på att produktfotografera en hel del vid den estetiskt tilltalande rökbastun.

1D2A1198

Märtha förberedde sig för fiske.

1D2A1209

Och det blev bara varmare och varmare. Sedan firade vi min födelsedag en dag i förväg, åt grillmat, bastade och simmade och så körde vi hem igen på min födelsedag. Tog en ny väg, simmade i en sjö och såg fram emot några semesterveckor Folkets hus.

De stilla timmarna

De stilla timmarna

Lite harmoni, bara

Lite harmoni, bara