Favoritplatserna

Favoritplatserna

Vi har gästveckor här i huset. Det bakas bullar, kokas potatis och planeras middagar och kaffekalas var och varannan dag. Bland annat hade vi tidigare ägaren på besök, som tyckte vi hade fått det så fint här i huset. Nästa vecka ska vi få en guidad tur till stenbrottet där de som byggde och grundade det här föreningshuset jobbade för över hundra år sedan, om jag uppfattat det rätt. Hur som, en annan gäst frågade om vilken vår favoritplats här i huset är. Bra fråga, jag funderade en stund, och här är svaren, lite mer utförliga än vad jag svarade honom.

1D2A2847

För det första, bakgården såhär sommartid. Den är lummig, mysig, skuggig om dagarna och soligt om kvällarna. Här äter vi frukost, läser i hängmattan och spanar på hästarna som frustar i hagen nedanför och smackar lite för att se när dom spetsar öronen mot oss.

1D2A2340

Det är också något så oerhört tillfredsställande med att minna sig tillbaka till hur igenvuxet och omöjligt just det här området var för två sedan, och känna sig nöjd över att man såg potentialen och förverkligade visionen. Den är som en insynsskyddad liten extragård med direkt anslutning till köket. Perfekt för frukost i skuggan.

1D2A2198

Och så här kanske en sen eftermiddag ser ut.

1D2A2763

En absolut favoritplats den här tiden på året är det här hörnet på framsidan av huset. Det är perfekt för stora luncher och sena middagar och har blivit extra gemytligt sedan vi adderade lite växter, solstolar och förstås lamporna.

1D2A2895

Dessutom bra utsikt över sandlådan, plaskpoolen och förstås gatan så man kan spana på alla hundratals cyklister som passerar här under en vecka. Eller snacka lite med nån granne som är ute med hunden.

1D2A2832

En annan storfavorit är köket i kvällssol. Det är något så meditativt med att stega in här, smälla på hörlurarna, lyssna på podd, fylla tvättmaskinen, plocka undan kärl och bestick, damma av duken, vattna några kämpande krukväxter.

1D2A2303

Och förstås glädjas över alla lokala råvaror såhär års och nogsamt sortera in dem i kylskåpet.

1D2A2185

En annan favoritplats är divanen i mellanrummet/brasrummet mellan köket och sovrummet (vi har ännu inte landat i rätt benämning för detta rum). Här är det svalt och man kan ha fönstret uppe till bakgården. Svalkar ner mig här när det är som varmast, ligger här och jobbar när det är simskola och min tur att stanna hemma, kollar på bakprogram eller Saltkråkan med Märtha om kvällarna eller läser bok nu när jag äntligen kommit in i ett läsflow.

Familjen, klippor, tomatsallad

Familjen, klippor, tomatsallad

Sommarfrukostarna

Sommarfrukostarna